Spelen met vuur: Workshop Rakustoken

Rakustoken, een eeuwenoude stooktechniek die oorspronkelijk onderdeel was van de Japanse theeceremonie, is een fascinerend en spannend proces en ontzettend leuk om te doen!

Niet alleen het stookproces is spectaculair maar de resultaten ook.

 


Geglazuurde keramiek wordt in een buitenoven in hele korte tijd (1 tot 1½ uur) opgestookt naar 1000 °C waarna het roodgloeiend uit de oven wordt gehaald en in een ton met zaagsel of ander brandbaar materiaal wordt gezet.

Door de hitte van de keramiek vat het zaagsel meteen vlam waarna de ton wordt afgesloten. Het vuur gebruikt de zuurstof die in de ton zit en gaat uit. Hierdoor blijft er rook achter die mooi in de craquelé trekt die in de glazuur is gekomen door de grote temperatuurverschillen.

Sommige glazuren krijgen ook hele mooie glanzende kopereffecten.


   


Zin om dit ook een keer mee te maken?

De creatieve weg organiseert ieder jaar een aantal Raku workshops. U kunt kiezen uit een uitgebreide workshop compleet met een lekkere High Tea of zonnig Tapas buffet of een eenvoudige workshop waarbij u uw eigen lunch meeneemt.

Uiteraard word in beide gevallen wel gezorgd voor koffie en thee en tijdens
de Rakustookdag een feestelijk drankje na afloop.

Hoe ziet de workshop eruit?

De workshop bestaat uit 2 delen: een dagdeel om een of meer werkstukken te maken en daarna nog een dag voor het glazuren en Rakustoken. Als je zelf al (biscuitgebakken) werkstukken hebt staan die geschikt zijn om Raku te stoken, dan kun je dag 1 overslaan en alleen deelnemen aan de Rakustookdag.

 
         

Locatie
Maarssen/Maarssenbroek

Kosten

Dag 1: 20,-
Dag 2:
40,- (eenvoudige variant) of 75,- (met High Tea of Tapasbuffet).

De prijzen zijn all-in, dus inclusief biscuitbakken, materiaal-kosten, koffie/thee met wat lekkers
en 21% BTW.
Tijdens de Rakustookdag komt daar natuurlijk nog een heerlijke High Tea bij en een drankje ter afsluiting.

Mocht een Rakustookdag niet doorgaan door onvoldoende aanmeldingen of slecht weer dan neem ik contact op om een andere datum af te spreken.

 

Ik hoop vurig u tijdens een van mijn Rakuworkshops te zien!